Decoratie

Handleiding + 30 tips voor een probleemloze installatie.

Niet alleen het kiezen van de juiste soort led strip is belangrijk, alsook de juiste voeding, controller en profiel voor een optimaal resultaat en een lange levensduur van uw ledstrips. Onze LED Strip handleiding is een handige tool voor het aansluiten en installeren van mono-color led strips en RGB led strips.

1. De LED Strip uitpakken

Een LED-strip is een flexible printplaat met elektronische componenten. Deze componenten zijn zeer gevoelig aan statische elektriciteit. Statische elektriciteit is onvermijdelijk en ontstaat wanneer we ons bewegen door de wrijving van bv kleding of tapijten. Ontlaadt uzelf alvorens LED-strips aan te raken.Dit kan bv door de aardingspen van een stopcontact aan te raken. Doe dit op regelmatige basis tijdens de Installatie.

Voorkom directe aanraking van de elektronische componenten op de LED strip.

 

2. Controleer de LED-Strip

Alvorens de led strip definitief te kleven in een aluminium profiel dient u de ledstrip eerst te controleren op defecten.

 • Haal de led strip uit de verpakking en rol deze voorzichtig van het bobijn af.
 • Sluit de ledstrip aan op een geschikte 24VDC voeding, bij BICOLOR, RGB of RGBW ledstrips: controleer steeds elk kanaal afzonderlijk. Sluit hiervoor de + van de led strip aan op de + van de voeding, en sluit om beurt de – van elk kanaal aan op de – van de voeding.
 • Controleer de volledige led strip op defecten of kleurverschillen

3. Gebruik de juiste uitvoering

IP20 geniet altijd de voorkeur, in een droge binnenruimte is de natuurlijke afkoeling optimaal.

IP65 is voorzien van een siliconen beschermlaag en is geschikt voor vochtige ruimtes. De siliconen afwerking kan de kleuruitstraling beïnvloeden (colorshift). Gebruik de IP20 en IP65 uitvoering niet in dezelfde ruimte om kleurverschillen te voorkomen.

IP67C vervangt de IP68 uitvoering voor buitentoepassingen. De met lucht gevulde siliconen mantel verbetert het optische resultaat waardoor er geen colorshift optreedt. De IP67C versie is bovendien UV- en zeewaterbestendig.

4. Inkorten van LED Strips

Bij het inkorten van IP65 of IP67C ledstrips is het zeer belangrijk om de uiteinden opnieuw waterdicht te maken:

 • Knip de ledstrip enkel door op de gemarkeerde lijnen
 • Kras lichtjes met een schroevendraaier op de soldeerpunten om deze vetvrij te maken
 • Soldeer de draden aan de ledstrip, gebruik steeds soepele kabel, bv type LIYY-OB
 • Ontvet het ingekort gedeelte, en maak opnieuw waterdicht met behulp van (zuurvrije) siliconen

Solderen van een LED-strips

5. LED Strip bevestigen

Indien de led strip na controle geen defecten of kleurverschillen vertoont, dan kan overgegaan worden tot de definitieve montage. Een ledstrip is zeer gevoelig voor mechanische belasting. Behandel een led strip daarom steeds met de nodige voorzichtigheid:

 • Oefen nooit mechanische druk uit
 • Niet plooien of torsen
 • Niet vastkleven en opnieuw losrukken
 • Bij solderen, gebruik steeds soepele kabel, geen xvb

6. Aluminium Profielen en hun koeling

Voor een optimale levensduur is het zeer belangrijk om de led strip steeds in een aluminium led profiel van Integratech te kleven. Dit garandeert een maximale warmteafvoer en voorkomt oververhitting van de ledstrip. De garantie is niet geldig indien ledprofielen van een andere fabrikant gebruikt worden!

 • Plaats geen led strips in een kleine afgesloten ruimte. Zorg steeds voor voldoende verluchting.
 • Kleef de led strip steeds in een Integratech ledprofiel=kwaliteits aluminiumlegering 6060 (Al-Mg-Si) met optimale koeleigenschappen en minimale krimp of uitzetting.
 • In onze catalogus vindt u bij alle led profielen een icoon waarop het maximale koelvermogen aangeduid wordt.

In onderstaande tabel vindt u een handig overzicht welk profiel u kan combineren met welke strip en vice versa.

Profiel Strip Combinatie ITGT

7. LED Strip aansluitprincipe en kablage

Een ledstrip kan niet gedimd worden met een klassieke triac dimmer aan de 230V zijde, ledstrips worden steeds gedimd aan de 24V zijde met behulp van een PWM dimmer. Integratech biedt een uitgebreid pakket sturingen aan, o.a. draadloos, 1-10V, DALI, DMX, KNX, WiFi.

Hou bij het plaatsen van de bedrading rekening dat u op laagspanning werkt! Bij laagspanning worden hogere stromen opgewekt, de kabelsecties dienen bijgevolg groter te zijn dan wanneer men op netspanning werkt. Bij grote lengtes of hoge vermogens is het daarom praktischer om meerdere laagvermogen voedingen te gebruiken, in plaats van één hoogvermogen voeding. Hiermee voorkomt u hoge stromen en zware kabelsecties.

Gebruik steeds een voldoende grote kabelsectie tussen voeding en led strip, raadpleeg onderstaande tabel.

Kabelsectie bij 24V voeding

Vermogen

0,75mm²

1,5mm²

2,5mm²

4mm²

6mm²

20W

30

61

102

164

246

30W

20

6

68

109

164

60W

10

20

34

54

82

100W

6

12

20

32

49

120W

5

10

17

27

41

150W

4

8

13

21

32

240W

2

5

8

13

20

320W

1

3

6

10

15

480W

1

2

4

6

10

Het is zeer belangrijk om led strips steeds parallel aan te sluiten om deze voedingsbanen niet te overbelasten = opwarming en beschadiging van de ledstrip!

8. Opbouw led strip

Een ledstrip is opgebouwd uit een aantal secties. Elke sectie is een aparte schakeling op zich, en de hoeveelheid en grootte van deze secties is afhankelijk van het vermogen van de led strip en de afstand tussen de leds. De secties laten toe om de led strip op de gewenste maat te knippen zonder de ledstrip te beschadigen.

Een LED is altijd stroomgestuurd. Op de ledstrip bestaat elke sectie of schakeling uit een aantal leds in serie geschakeld, in combinatie met een weerstand. Deze stuurweerstand is zodanig berekend dat de leds aangestuurd worden op de correcte stroomwaarde. Hierbij wordt rekening gehouden met :

 • De aansluitspanning van de ledstrip (24VDC)
 • De stroomwaarde van de ledchip
 • De spanningsval over de ledchip

De flexibele printplaat is dubbelzijdig uitgevoerd. Dit betekent dat er printbanen langs beide zijden aanwezig zijn. Aan één zijde bevinden zich de printbanen voor de onderlinge verbindingen tussen de ledchips en weerstanden. Aan de andere zijde bevinden zich de voedingsbanen die de aansluitspanning over de hele led strip transporteren.

Alle Integratech led strips werken volgens het ‘constant voltage’ principe = spanningsgestuurd.
Dit heeft twee voordelen :

 • Makkelijke bekabeling, meerdere led strips kunnen makkelijk parallel verbonden worden
 • De led strips kunnen gevoed worden met een prijsgunstige DC voeding

Ledstrips bestaan ook in ‘constant current’ uitvoering = stroomgestuurd. Deze ledstrips dienen gevoed te worden met een stroombron = driver met vaste stroomwaarde. De uitgangsspanning is afhankelijk van het aantal leds in serie, en de maximale uitgangsspanning (vermogen)van de driver. Op de led strip bevindt zich dan geen stuurweerstand.

 • Voordeel constant current : iets hoger rendement
 • Nadeel : enkel serie bekabeling is mogelijk, constant current driver is duurder dan DC voeding